Sök förband


Sök upp ditt närmaste hemvärnsförband här.
Just nu 12611 texter och 57652 bilder i 184 förband på servern.
Hemvärnet på forsvarsmakten.se

RSS-flöde för nyheter Nyheter

Sommarkurs 2012
21 juni 2012
Insatsverksamhet
Insats för att rädda liv
20 mars 2012
Fältskjutning mörker
13 december 2011
Höstkurs
3 november 2011
fler nyheter...
Insatsverksamhet
Polisens insatschef (PIC) var mycket nöjd med hemvärnets insatser.

Insats för att rädda liv

Ledningsplatsen för insatsen var på polisstationen i Trosa. Ute i skog, bland berg och i bebyggelse sökte hemvärnsvärnspersonalen noga av terrängen efter den 80-åriga dementa damen som vart borta i nära ett dygn..
De hela började vid midnatt, natten mot söndag, då Södermanlands hemvärnsbatajon fick en förfrågan om hemvärnet kunde stötta Södermanlandspolisen vid ett eftersök.

De behövde snabbt hjälp med eftersök i Trosa som ligger i östra Sörmland. Larmkedjan till kompanierna och plutonerna drogs omedelbart igång och under natten gjorde sig 30 hemvärnsmän och kvinnor från Livkompaniet (Nyköping) med avtalsorganisationer samt 3.insatspluton (Nyköping) och 4.insatspluton (Gnesta) sig redo för insats.

Polisstationen i Trosa fungerade som ledningsplats för polis och hemvärn.
Eftersöket
Insatsen startade vid samlingsplatsen i Nyköping under morgontimmarna. En terrängbil från insatspluton samt ett antal civila bilar lastades med bl a sjukvårdsmateriel. Efter en kort information påbörjades transporten av eftersökstyrkan mot ledningsplatsen på polisstationen i Trosa.


Den militära insatschefen (MIC) från Livkompaniet installerade sig omedelbart på polisstationen och fick kompletterande information. Sedan delades eftersökspersonalen, som bl a bestod av hundförare med hund, upp i mindre patruller som påbörjade att lösa uppgifter. Eftersöket genomfördes i alla typer av terränger bl a skog, berg, vattendrag, bebyggelse, vandringsleder mm.
Några av sökmetoderna var den klassiska skallgångskejdan samt rörlig fordonspatrull med spanare i takluckan.

Hemvärnsman närmar sig bebyggelse.
Hittades
Efter att ha sökt i ungefär 3 timmar, inkom rapport till ledningsplatsen vid polissationen att kvinnan var hittad av en privatperson. Terrängbilen som var ute på rörlig patrull befann sig i närheten och dirigerades omedelbart mot platsen, liksom polispatrull samt en ambulans.

Damen var vid liv, men hade ramlat och skada sig i ansiktet. Hon fördes från anträffandeplatsen till ambulansen, som tog med henne till sjukhus för kontroll.

Bataljonchefen till höger i bild var på plats och följde arbetet.
Avlösningsstyrka
Om inte kvinna hade hittats, stod uppåt 100 nya hemvärnssoldater från norra Södermanland beredda att lösa av sökstyrkan som skulle gått av sitt pass vid 15-tiden. Totalt engangerades alltså ca 130 ur hemvärnet Södermanland.Alla blev glada över att eftersöket fick ett lyckligt slut.
Att få hjälpa
Alla var rörande överens om att alla som är med i hemvärnet har en stark vilja att stötta samhället och göra riktiga insatser. Är det dessutom fråga om när någon är i nöd, taggar man till extra. Den här gången kändes det väldigt bra, då den som eftersöktes blev funnen vid liv och fick komma hem till sin väntande make.

Tacksam poliskår
Polisens insatschef tackade hela sökstyrkan från Södermanlands hemvärnsbataljon, med dess kompanier och plutoner och avtalsorganisationer efter genomförd insats.

Gruppbild på de flesta av deltagarna i Trosa.


Skapad: 2012-03-20 10:32 av Pontus S
Publicerad: 2012-03-20 av Pontus S
Uppdaterad: 2012-03-21 09:00 av Pontus S

Utökad kalender RSS-flöde för kalender Februari 2016

>>>
<<<
TiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Klickbara bilder

Fakta

Stöd till samhället

En räddningsledare kan åberopa LSO (Lag om skydd mot olyckor) och ta alla samhällets resurser i anspråk för att agera i ett katastrofläge.

Hemvärnets personal, organisation och resurser är många gånger optimala för att förstärka räddningstjänsten och polisen i sådana lägen.

Den vanligast förekommande stödet åt samhället är eftersök åt polisen.

Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168

Central information


Nytt från Tidningen


Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168